Ever wonder what interior designers really do? What does an interior remodel project really look like from start to finish? What happens when you hit a wall (pun intended) or a snag along the way?

 

In this blog, we are sharing some of the behind-the-scenes of an elegant, transitional style Bedford, New Hampshire kitchen that we remodeled and went on to win an award for at the 2020 NH Home Design Awards. Even more rewarding than the honorable mention that we received was the smile on the homeowner’s face after this outdated kitchen underwent it’s transformation. 

As you can see from the photos, when we first arrived on the scene, the kitchen was cramped and had inefficient storage. It didn’t flow with the rest of the home and it wasn’t serving the needs of the family of four. They loved entertaining and often hosted the neighborhood kids for milk, cookies, laughter, and silly antics in the kitchen. 

The family knew that the current space wasn’t working for them; what they wanted was a large open concept kitchen with multiple areas for cooking, meal prep and cleanup. They wanted the kitchen to compliment the style of the entire home. 

 

Mom wanted a large pantry area with easy access, a table that could easily seat six as well as a separate snack zone for afterschool homework time and having friends over. 

 

Making the most of this long, narrow kitchen was our biggest challenge in designing it. We decided to maximize the space by using dual islands painted a stunning black, which packed function into limited cabinetry and didn’t obstruct the flow of traffic from across the room. 

 

We also used bold colors and repeating diamond elements in both the tile and cabinet glass to add visual interest and an element of fun. 

 

The new kitchen provides an open concept which we achieved by combining the existing kitchen with a rarely used dining area and a large, walk-in closet. 

 

We made Mom happy by giving her a distinct cook, cleanup, and prep zones. The kids get to enjoy a separate snack area behind one of the barn doors. Eat your hearts out! 

 

Dad loves the convenience items like the dual refrigerator drawers at one end of the island and a wine fridge at the other, so he and mom can all easily access their refreshing beverages of choice at the end of a hard day’s work. The space is perfect for entertainment, no matter the age of the guests! 

We also used cabinetry around the perimeter with subtle moldings and grey glazes which brings in both an element of softness and sophistication. 

 

The warm floors bring in texture and the gorgeous Super White Quartz countertop pairs with the variegated marble backsplash perfectly. 

 

The icing on the cake is the little glitz and shine achieved with the pendant lighting and chrome accents. 

 

And of course, because every kitchen needs a ray of sunshine to make it all the happier, the existing half circle windows shed light on the inspiration for the “X” detail, which is repeated throughout the space from glass door mullions, to the pantry barn doors, to the tile feature area over the cooktop. 

 

No attention to detail was spared and as a result, these homeowners are loving their new, bright, and much more efficient kitchen. 

View more after pictures of the gorgeous kitchen HERE